آدرس IP یا (IP Address) چیست؟

آدرس IP یا (IP Address) چیست؟

آدرس آی پی یا IP Address یکی از مفاهیم جالب و مهم از تکنولوژی کامپیوتر است. و به این صورت طراحی شده که یک دستگاه دیجیتال مانند کامپیوتر می تواند با دستگاههای دیگر از طریق اینترنت متصل شده و ارتباط برقرار کند و قطعا وقتی دو سیستم کامپیوتری بخواهند با هم در ارتباط باشند به یک آدرس آی پی (IP Address) برای ایجاد ارتباط نیاز دارند.

آدرس آی پی یا ip address

 

IP چیست؟

IP مجموعه قوانینی است که داده های ارسال شده از طریق کامپیوتر را در اینترنت کنترل می کند و انجام عملکردهای اینترنتی را آسانتر میکند که به این قوانین، پروتکل اینترنتی (Internet Protocol) می گویند.

هر دستگاه در یک شبکه در اینترنت به یک آدرس آی پی منحصربفرد نیاز دارد که با این آدرس دسترسی دستگاهها به یکدیگر امکانپذیر است. در واقع شما برای ایجاد ارتباط بین دستگاههای مختلف با موقعیت های مکانی متفاوت در یک شبکه اینترنتی به یک شناسه منحصربفرد برای هر دستگاه نیاز تا از طریق این شناسه دستگاهها بتوانند یکدیگر را شناسایی کرده و تبادل اطلاعات و ارسال داده ها بین دستگاههای موجود ممکن باشد.

رنج IP چیست؟

آدرس IP ها دسته ای از اعداد هستند و این رشته اعداد از چهار بخش تشکیل شده اند که با نقطه از یکدیگر متمایز می شوند. محدوده ی این اعداد باید بین صفر تا 255 باشد که البته این رنج توسط مرجع واگذاری اعداد در اینترنت یا (IANA) تولید و به آدرس IP اختصاص داده شده است.

پس رنج IP بین 0.0.0.0 تا 255.255.255.255 می باشد. برای مثال 185.28.231.4 یک آدرس IP است.

آدرس‌های IP چگونه کار می‌کنند؟

IP یا همان پروتکل اینترنتی از یک سری دستورالعمل های تعیین شده برای برقراری ارتباط و انتقال اطلاعات استفاده می کنند و تمام دستگاهها در یک شبکه اینترنتی بواسطه این زبان مشترک (IP) امکان تبادل اطلاعات را دارند.

در این قسمت انواع آدرس IP ها را مورد بررسی قرار می دهیم:

آدرس‌های IP خصوصی

هر دستگاهی مانند (کامپیوتر، موبایل، تبلت و …) که امکان اتصال به اینترنت را دارد و حتی دستگاههایی مانند (اسپیکر یا تلویزیون های هوشمند و …) که با بلوتوث کار میکند یک آدرس آی پی مختص به خود دارد. وقتی شما با هر کدام از این دستگاهها به مودم وصل می شوید مودم یک آدرس آی پی خصوصی برای هر کدام از آنها اختصاص می دهد.

در واقع وقتی شما هم به اینترنت و هم به یک شبکه محلی وصل می شوید دستگاه شما یک آدرس آی پی خصوصی برای شبکه محلی و یک آدرس آی پی عمومی برای اینترنت دارد.

آدرس‌های IP عمومی

آدرس آی پی های عمومی همانطور که گفته شد برای اتصال به اینترنت توسط ISP به دستگاهها اختصاص داده می شود.

ISP شرکتی است که خدمات اینترنتی را ارائه می دهد و یک مجموعه بزرگ از آدرس آی پی ها در اختیار دارد که بین دستگاههای مختلف توزیع می کند. همه دستگاهها در خارج از اینترنت برای تشخیص شبکه اینترنت از آدرس های آی پی عمومی استفاده می کنند.

آدرس‌های IP دینامیک (پویا)

آدرس های IP پویا یا دینامیک که با عبارت اختصاری DHCP مشخص می شوند به طور منظم در حال تغییر هستند و ISP ها که آدرس های آی پی زیادی در اختیار دارند با اتصال دستگاه شما به اینترنت یکی از آن ها را به شما اختصاص می دهند و به محض اینکه اینترنت شما قطع شود این آدرس آی پی در اختیار کاربران دیگر قرار میگیرد.

ISP بوسیله آدرس آی پی های پویا در هزینه های خود صرفه جویی میکند و به دلیل تغییر منظم آدرس های آی پی هک کردن شبکه دشوار شده و از نظر امنیتی هم مطمئن تر است.

آدرس های IP استاتیک (ثابت)

آدرس های آی پی استاتیک همیشه ثابت هستند و تغییر نمی کنند. این آدرس ها برای اکثر کاربران مورد نیاز نیستند اما بعضی از کاربران که قصد میزبانی سرور خود را دارند و یا برای بعضی بازی های آنلاین از این آدرس های آی پی استفاده می کنند. زیرا یک آدرس IP ثابت می تواند شما را مطمئن کند که تمام وب سایت هایی که با این آدرس در تماس هستند ثابتند.

آدرس های آی پی استاتیک از نظر امنیتی نسبت به آدرس های دینامیک بسیار ضعیف تر هستند و ممکن است از نظر هزینه هم به صرفه نباشند.

آدرس IP و نام دامنه

معمولا به خاطر سپردن آدرس آی پی با یک رشته طولانی از اعداد کار دشواری است برای همین سیستم نام دامنه ( DNS ) برای هر یک از آدرس ها یک نام دامنه اختصاص می دهد که شما با یک سرچ در گوگل به راحتی می توانید با نام دامنه آدرس آی پی وب سایت مورد نظر خود را پیدا کنید.

پروتکل‌های IPv4 و IPv6 چه چیزهایی هستند؟

پروتکل IPV4 یا همان آی پی با ورژن 4 پروتکل اصلی اینترنت می باشد و به صورت یک رشته اعداد تعریف می شود که با نقطه از یکدیگر جدا شده و هر کدام از این قسمت ها یک عدد هشت تایی OCTA بین صفر تا 255 است. این پروتکل همانطور که گفته شد پروتکل اصلی اینترنت است اما اشکال IPV4 این است که حدود 4 میلیارد آدرس آی پی می تواند ارائه دهد و این مقدار پاسخگوی کاربران با حجم زیاد استفاده از اینترنت در دستگاههای مختلف نمی باشد.

پروتکل IPV6 جدیدترین ورژن آی پی است و در آن اعداد در هشت گروه 16 بیتی تعریف می شوند و با «:» از یکدیگر جدا می شوند. این اعداد را اگر بین 0 تا 9 باشند از خود عدد و اگر بین 10 تا 15 باشند از حروف A تا F استفاده می شود. این پروتکل می تواند حدود 340 تریلیون تریلیون تریلیون آدرس آی پی اختصاص دهد و با توجه به افزایش چشمگیر استفاده از اینترنت با دستگاههای مختلف نیاز بسیار زیادی به آدرس های آی پی احساس می شود و پروتکل IPV6 می تواند جوابگوی این نیاز باشد.

پروتکل IPV4 و پروتکل IPV6 وتفاوت آنها

سخن آخر

امروزه استفاده از اینترنت در سراسر جهان گسترش چشمگیری داشته است و به همین دلیل نیاز است افرادی که از اینترنت و شبکه های مجازی استفاده می کنند اطلاعات کاملی در این زمینه داشته باشند. ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی درباره آدرس IP در اختیار شما قرار دهیم.

ارسال پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.